Makers  Iki en Gai


Bedenker  [de moeder van Iki en Gai]

Hoi! Ik ben Jeske,

Jij hebt dat vast ook weleens. Dat je opstaat met een – Plop! – idee in je hoofd. En dat je dan het liefst spijbelt van school of werk om aan de slag te gaan: het idee moet de wereld in! Zo ging het ook met Iki en Gai.  Iemand vertelde me eens een Japans geheim voor een lang en gelukkig leven: Ikigai. Dat zegt eigenlijk: doe wat belangrijk is en goed voelt, niet wat dringend is. En ineens waren ze er die ochtend. Iki en Gai. Getekend op een kladblaadje, met zelfs een verhaaltje erbij (best stoer, want ik heb sexie-dys-lexie). Als spijbelen niet lukt, werk ik ’s nachts, dat doe ik eigenlijk het liefst. Man en dochter op één oor, de straten stil en de maan die stilletjes meekijkt: moet je nou eens zien, maan, dit zijn ze: Iki en Gai! Aangenaam.

Avontuur
Waarom moet nou per se dít idee de wereld in koppeltjeduikelen? Nou helder, ik vind namelijk dit: ieder kind moet spelen en avonturen beleven. Zo kan het zichzelf nog beter leren kennen en het is ook een uitlaatklep voor als het leven wat bewolkt is.  Zelf zoek ik ook nog steeds het avontuur – met mijn fotocamera – in de natuur en op reis met mijn man en dochter. Ik hou ervan kids te laten geloven in magie, elfenstof, stenen van goud en gekleurde indianenveren. Mijn foto’s probeer ik ook die magie mee te geven.

Avontuur ze!

Liefs van...
Jeske Oerlemans


Vormgever  [de mooiedingenmaker van Iki en Gai]

Hee! Ik ben Geeske,

Ik kom mijn bed uit voor mooie dingen. En die mooie dingen zijn vaak dichtbij: mijn twee kanjers van meiden, hun lieve papa en ons leuke leven samen. Maar soms zijn ze ook wat verder weg: in en rond ons tweede huis in Portugal, je weet wel het buurmeisje-aan-zee van Spanje.  Ik hou van mooie dingen bekijken, mooie dingen maken en mooie dingen beleven. Net als Iki en Gai. Daarom werk ik ook zo graag aan/met ze. Zij zijn een beetje mij en ik ben een beetje Iki en Gai.

Mijn leven is vol beeld (foto’s maken), geluid (muziek luisteren) en lezen en schrijven. En papier! Heel veel papier. Het liefst gebruikt, gekreukeld en verfrommeld. En oude dingen. Spullen met geschiedenis. Alles wat een verhaal vertelt. Zet mij maar neer tussen oude boeken en curiosa (wonderlijke spullen), dan voel ik mij blij. Dat krijg ik ook van af en toe gewoon schaamteloos shoppen. Oh, en vooral ook van kleur.

Schrijf, teken en verfrommel ze!

Doei,
Geeske Visser


Tekstschrijver  [de woordengoochelaar van Iki en Gai]

Hola! Ik ben Evelyn,

Ik sta ’s ochtends op met het alfabet in mijn hoofd. Overdag hussel ik de letters door elkaar, tot ze woorden worden. En van die woorden maak ik zinnen die ik op volgorde zet. En kijk, daar is een verhaal. Ik probeer dat zo mooi mogelijk te doen. Soms lukt het, soms lukt het nog beter. Mijn lijfspreuk is: als je een suffe fout maakt, geeft niks, dan denken de mensen ten minste later nog eens aan je.  Verder geef ik les in schrijven, hoe je mooie teksten voor websites maakt bijvoorbeeld. Ook spreek ik luisterboeken in voor blinde en slechtziende lezers.  Wat doe ik als ik sacherijnig ben? Dan denk ik aan een eigen of andermans grappige fout. Maar vooral woordgrapjes laten me het hardst lachen.

Als de sterren aan de hemel staan, doe ik dit: strandjutten in Australië, elke dag patat eten en de Spaanse flamenco dansen. Maar dat is in mijn dromen.

Lees ze!

Adiós,
Evelyn Strube


Webbouwer  [de techneut van Iki en Gai]

Ha! Ik ben André,

Websites maken en tafeltennissen, dat doe ik het liefst als ik wakker word. En dan heel de dag. Jeske, de ‘moeder’ van Iki en Gai, vroeg of ik deze website wilde maken. Nou graag, dat is nog eens wat anders dan heel zakelijke (saaie) sites. Grapje, ook die voor bedrijven maak ik met plezier. Maar dit is toch anders. Want sinds ik Iki en Gai ken, ben ik zo enthousiast dat ik zelfs meedenk over mogelijke vriendjes en avonturen.

Sinds 1991 ben ik door een ongeluk mindervalide. Maar dan kun je nog heel veel. Tafeltennissen bijvoorbeeld. Er is thuis trouwens nog een pingpongfan: mijn dochtertje. Zij gaat sinds kort mee naar tafeltennis en kan al heel goed met het batje over weg. Nog even en ik dan hoef ik niet meer mijn best te doen haar te laten winnen.

Pingpong ze!

Zwaai,
André de Knegt

Wie zijn wij?


Home Iki & Gai Scholen Winkelen Spelen Makers Contact

copyright © iki en gai - all rights reserved. | design by xenodesign